Welke belettering zet ik op een grafmonument?

Een grafmonument is een mooie en tastbare herinnering aan een geliefde. Dit monument van uw overleden dierbare kunt u zo persoonlijk maken als u zelf wenst. Er zijn veel mogelijkheden om een passend en uniek monument te creëren, bijvoorbeeld door de keuze voor belettering en figuren of foto’s. Hiermee kiest u zelf welke uitstraling het grafmonument krijgt. Wij geven u enkele tips hoe u het grafmonument persoonlijk kunt maken.

Belettering op een grafmonument

Met de belettering kunt u het monument persoonlijk maken en het de gewenste uitstraling geven. Het is dan ook van belang dat u kiest voor het soort belettering dat u mooi vindt. Dit begint bij de keuze voor een lettertype. Gaat uw voorkeur uit naar een sierlijke of een strakke letter? Of wilt u misschien uw eigen handschrift op het grafmonument laten verwerken? Daarnaast kunt u bij inwendige belettering, ook wel ingestraalde belettering, de kleur van de verf kiezen. Ook is uitwendige belettering een mogelijkheid, bijvoorbeeld door letters in brons op het monument te laten zetten.

Welke tekst zet ik op het grafmonument?

De tekst is het meest persoonlijke onderdeel van een grafmonument. Maar welke tekst kunt u hier op zetten? Hier zijn natuurlijk geen vaste richtlijnen of verplichtingen voor. Onderdelen die op veel monumenten voorkomen zijn de aanheftekst, een middenstuk en personalia van de overledene.

Voor de aanheftekst zijn er verschillende mogelijkheden, wij geven een paar voorbeelden:

  • Voor altijd in ons hart.
  • In liefde gedenken wij.
  • Het is goed zo.
  • Rust zacht.
  • In liefdevolle herinnering.

In het middenstuk, onder de aanheftekst, worden vaak de familierelaties benoemd. Hierbij kunt u denken aan tekst als: “Mijn lieve man, onze geweldige vader en trotse opa” of “Hier rust mijn lieve vrouw”.

Daarna volgen de personalia. Dit bestaat vaak uit de naam of roepnaam van de overledene, de geboorte- en overlijdensdatum en eventueel de geboorte- en overlijdensplaats.

Ook Bijbelteksten, gedichten en liedteksten behoren tot de mogelijkheden. Denk er bij uw keuze voor belettering wel aan dat er voldoende ruimte is op het monument. Hierin denken we natuurlijk graag met u mee.

Figuren en foto’s op het monument

Een grafmonument hoeft niet alleen uit tekst te bestaan. U kunt het monument verder personaliseren door het gebruik van decoratie en figuren. Bijvoorbeeld in de vorm van een hart, bloem, trouwringen of een religieus symbool. Ook is het mogelijk om een monument te voorzien van een foto van de overledene.

Een persoonlijk en uniek grafmonument ontwerpen?

Het uitzoeken of ontwerpen van een grafmonument voor uw dierbare is niet altijd makkelijk. Heeft u vragen of wensen die u met ons wilt bespreken? Wij helpen en adviseren u graag bij de keuze voor belettering op een grafmonument, formaten, en decoraties. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op.