Veelgestelde vragen

Grafmonumenten en urnmonumenten

Op alle begraafplaatsen gelden regels. Vaak hebben deze betrekking op de afmeting van een grafmonument, maar in bepaalde gevallen ook op de materiaalsoort en vormgeving. Deze regels zijn bij ons bekend, zodat wij u hierover uitgebreid kunnen informeren. Neem hiervoor contact met ons op. Vaak is het ook zo dat er een vergunning voor het grafmonument dient te worden aangevraagd. Dit verzorgen wij kosteloos voor u. De eventueel geldende vergunningskosten zijn wel voor uw rekening.

De prijs is afhankelijk van de uitvoering en materialen die gebruikt worden bij een graf- of urnmonument. Prijzen beginnen bij grofweg 1200 euro. Een bovengrens bestaat hierbij in principe niet. U kunt het namelijk zo duur maken als u zelf wilt.

Vanwege de uiteenlopende regels op begraafplaatsen is het niet mogelijk om een prijs af te geven, zonder kennis te nemen van de exacte locatie. Dit heeft te maken met de verschillende maatvoeringen die gehanteerd worden. Deze maatvoeringen verschillen door heel Nederland. Zo kennen sommige begraafplaatsen in Amsterdam bijvoorbeeld een maatvoering van 260×130 cm, terwijl ook 180×80 cm een voorkomende grafmaat is. Een groter grafmonument is vanzelfsprekend duurder dan een kleiner grafmonument. Wij zullen u bij een prijsopgave uiteraard de scherpst mogelijke prijs aanbieden.

Nee, wij zijn niet duurder dan een collega die gelijkwaardige materialen en dienstverlening biedt. In de meeste gevallen zult u zelfs zien dat wij gunstig uit de bus komen.

Prijsverschillen bij aanbieders zijn normaal, ongeacht in welke branche deze werkzaam zijn. De ene aanbieder biedt bijvoorbeeld meer service dan de ander, of heeft wat meer overhead dan de ander (wel of geen showroom bijvoorbeeld). Bij grote prijsverschillen moet u zich echter altijd afvragen waar hem dit in zit. Voor gelijkwaardige service en materialen betaalt u te allen tijde een gelijkwaardige prijs bij gerenommeerde bedrijven. Zit hier veel verschil in, dan raden wij u aan extra voorzichtig te zijn. Laat u goed informeren en vraag de aanbieder naar de kwaliteit en service. Laat eventueel afspraken op papier zetten. Vanwege de lage transparantie in ons vak wordt er veel “afgesjoemeld”. Ons advies: koop alleen bij een bedrijf met een bezoekadres en een behoorlijke staat van dienst. Dit is te herkennen aan de periode waarin het bedrijf reeds werkzaam is.

Regelmatig stellen wij grafmonumenten samen die voor een sterk gereduceerd tarief worden aangeboden. U kunt hierbij onze normale servicegraad en garantieperiode verwachten. We kunnen deze aanbiedingen doen vanwege wisselingen in het assortiment en het opruimen van “oude” voorraden. U levert dus niets aan kwaliteit in.

Steen is geen steen. Er zijn veel graniet- en kalksteensoorten die de hoge kwaliteitseisen, die wij stellen aan het materiaal, niet halen. Er zijn soorten die scheurvorming vertonen, een hoge waterabsorptie hebben, vlekvorming geven, poreus zijn of roestvlekken geven. Vanzelfsprekend leveren wij deze soorten niet. Wij willen dat al onze klanten jarenlang zorgeloos het graf van hun dierbaren kunnen bezoeken. Mocht er zich onverhoopt toch iets voordoen, dan merkt u dat wij het begrip “service” hoog in het vaandel hebben staan.

In verband met mogelijke verzakking is het beter om een grafmonument pas te plaatsen na minimaal 3 maanden. Tot die tijd moet de grond nog inklinken, waardoor het onverstandig is om een monument eerder te plaatsen.

In sommige gevallen hebben wij de benodigde materialen voor het grafmonument op voorraad, waardoor snelle levering mogelijk is. In de meeste gevallen moet u echter rekening houden met een levertermijn van ca. 3 maanden.

Een grafmonument hoeft niet uit steen te bestaan. Wij werken ook met andere materialen, zoals roestvrij staal, natuursteen, brons en glas. Wel adviseren wij u om te kiezen voor materialen die de tand des tijds goed kunnen doorstaan.

De wijze en mate van onderhoud kan per steensoort of materiaalsoort verschillen. In de meeste gevallen adviseren wij echter om niet te veel middelen te gebruiken, maar om zoveel mogelijk met water te werken. Wij adviseren u graag voor een specifiek en passend advies voor uw situatie.

Vroeger werden er voor grafmonumenten vaak andere materialen gebruikt dan nu. Dit had vooral te maken met de beschikbaarheid ervan. De materialen die jaren geleden veel gebruikt werden, zijn vaak gevoeliger dan nu en deze verweren hierdoor in ons klimaat. Veel mensen denken echter onterecht dat hier niets meer aan gedaan kan worden. Kalksteensoorten, zoals Belgisch hardsteen of Bianco Carrara marmer, zien er na behandeling vaak weer als nieuw uit. Informeert u gerust naar de mogelijkheden.

Indien u gekozen heeft voor inwendige belettering, wordt deze in de meeste gevallen voorzien van een verfkleur naar uw keuze. Verf kent echter een beperkte houdbaarheid. Gemiddeld genomen blijft de verf in belettering tussen de 5 en 15 jaar zitten. Dit is wel afhankelijk van de situering op de begraafplaats, de weersinvloeden en of u zelf schoonmaakwerkzaamheden aan het monument uitvoert. Wij kunnen het opnieuw inlakken van de belettering uiteraard voor u verzorgen. Indien u dit zelf wenst te doen, kunnen wij u goede tips geven om deze klus zelf te klaren. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op.

Ieder beleeft rouwverwerking op zijn eigen manier. We zijn per slot van rekening allemaal uniek en hebben allemaal unieke eigenschappen. Zo hoort het ook te zijn bij een monument. Toegespitst op de wensen, eisen en voorkeuren van zowel overledene als nabestaande. Een dergelijk afgestemd monument is niet te vinden in een standaard catalogus en derhalve maken wij ook geen standaard monumenten. Elk monument is uniek en wordt samen met u ontworpen en besproken. Uiteraard is het ook mogelijk een door uzelf geschetst of bedacht monument te realiseren. Wij ondersteunen u hierbij door u te helpen kiezen uit de juiste materialen.

Wij restaureren op jaarbasis enorm veel monumenten. Oud wil namelijk niet zeggen dat het afgeschreven of onbruikbaar is. Oude monumenten kunnen worden opgeknapt en zien er na restauratie vaak weer als nieuw uit. Het is op voorhand onmogelijk te zeggen wat de prijs van een restauratie is, omdat dit erg afhangt van de staat van het monument, de gebruikte materialen en de grootte. Informeert u echter gerust naar de mogelijkheden, zodat we een prijs op maat kunnen maken.

Tussen een grafmonument en grafsteen zit in principe geen verschil. Het woord grafmonument heeft een wat luxere uitstraling dan grafsteen, maar verder wordt hetzelfde bedoeld. Onder een grafzerk wordt vaak een platte, liggende grafsteen verstaan.

Enorme rotsblokken van graniet of marmer, vaak meer dan 20 ton per stuk, worden uit de steengroeve gedolven en vervoerd naar speciaal hiervoor ingerichte steen-verwerkende bedrijven. Deze verwerken de blokken tot plaatmateriaal en hieruit worden de verschillende onderdelen van het grafmonument vervaardigd.

De tekst op een grafsteen is één van de meest persoonlijke “onderdelen” van het monument. Vaak bestaat de tekst uit een aanheftekst, middenstuk en personalia. Een aanheftekst is bijvoorbeeld: “Voor altijd in ons hart” of “In liefde gedenken wij”. Een middenstuk bestaat vaak uit de benoeming van familierelaties, zoals: “Mijn lieve man, onze geweldige vader en trotse opa”. De personalia bestaan vaak uit de naam of roepnaam van de overledene, geboorte en overlijdensdatum en geboorte- en overlijdensplaats. Uiteraard is geen van de onderdelen verplicht en kan hier op alle mogelijke manieren van afgeweken worden. Ook Bijbelteksten, gedichten en liedteksten behoren tot de mogelijkheden.

Het is niet noodzakelijk om een afspraak te maken, maar dit kan wel prettig zijn voor u als klant. Als wij weten dat u komt, dan plannen wij namelijk ruim de tijd voor u in en bent u ervan verzekerd dat er iemand aanwezig is die u te woord kan staan. Bij meerdere onverwachte bezoeken tegelijkertijd kan het zijn dat u moet wachten.