Wat is een grafmonument?

Een grafmonument markeert de plaats waar een overledene begraven is. Voor nabestaanden is dit vaak een plek om een gedenkplaats in te richten en om naar terug te keren om een geliefde te herdenken. Op dit monument staat meestal persoonlijke informatie over de overledene, zoals de naam, de geboortedatum en datum van overlijden.

Hoe wordt een grafmonument gemaakt?

Een grafmonument wordt gemaakt van graniet of marmer. Graniet is een duurzaam materiaal met een lange levensduur, waardoor dit een veelgebruikt materiaal is voor gedenktekens. Graniet of marmer wordt uit enorme rotsblokken gehaald, die vaak wel meer dan 20 ton per stuk wegen. Deze blokken worden uit de steengroeve gedolven en vervoerd naar speciaal hiervoor ingerichte steen-verwerkende bedrijven. Hier worden de blokken verwerkt tot plaatmateriaal en hieruit worden de verschillende onderdelen van het grafmonument vervaardigd. Voor (onderdelen van) het grafmonument kunnen ook andere materialen worden gebruikt, zoals glas, cortenstaal of RVS.

Grafmonumenten in verschillende religies

De geschiedenis van het grafmonument gaat ver terug, namelijk naar de tijd van de Egyptenaren. Zij bouwden piramides als laatste rustplaats voor hun farao’s. Hierin werden de gemummificeerde farao’s begraven. Dit gebeurde ook met het religieuze doel om hen een goed leven in het hiernamaals te bieden.

Tegenwoordig is het nog zo dat verschillende religies eigen methodes van begraven hebben. En ook een speciale begraafplaats die hierbij hoort. Bijvoorbeeld voor mensen die het Islamitische of Joodse geloof belijden. Grafmonumenten zijn dan ook aan te passen aan de religie. Bijvoorbeeld door de keuze voor het model en de uitstraling, het materiaal en de tekst.

Regels voor grafmonumenten

In Nederland is het zo dat iedere begraafplaats eigen regels kent. Vaak hebben deze betrekking op de afmeting van een grafmonument, maar in bepaalde gevallen ook op de materiaalsoort en vormgeving. Er zijn bijvoorbeeld begraafplaatsen waar alleen staande of liggende monumenten geplaatst mogen worden. Het is verstandig om hier rekening mee te houden bij de keuze voor een grafmonument op de begraafplaats.

Een persoonlijk grafmonument

Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen wensen. En daar hoort een passend gedenkteken bij. U kunt het grafmonument dan ook zo persoonlijk maken als u zelf wilt. Het is mogelijk om een eigen ontwerp te bespreken. U kiest bijvoorbeeld zelf het materiaal, de stijl, belettering en eventuele grafaccessoires. Op die manier kunt u de beste en passende keuzes maken voor uw overleden dierbare en uzelf. Kunnen wij u helpen bij het uitzoeken van een grafmonument? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.