Religie

Een religieuze grafsteen is een grafmonument dat specifiek is ontworpen om de religieuze overtuiging van de overledene te eren. Dit soort grafstenen kan variëren van eenvoudige, traditionele symbolen zoals een kruis of een Bijbeltekst tot meer ingewikkelde sculpturen die specifiek verwijzen naar de religieuze traditie waartoe de overledene behoorde.

Christelijk

De meest voorkomende religieuze grafstenen zijn die van de christelijke traditie, waaronder katholieke en protestantse grafstenen. Deze stenen kunnen vaak worden herkend aan symbolen zoals een kruis of een engel, en kunnen Bijbelteksten of een citaat van een heilige bevatten.

Joods

Joodse grafstenen zijn meestal eenvoudiger van vorm, met vaak een rechthoekige steen met de naam van de overledene, geboorte- en overlijdensdatum en een korte tekst in het Hebreeuws. Bij Joodse grafstenen worden vaak afbeeldingen vanuit een symbolische gedachte toegepast.

Islamitisch

Islamitische grafstenen zijn doorgaans ook eenvoudiger van vorm en bevatten vaak geen afbeelding. Door de eenvoud is iedereen gelijk. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de status en rang van de overledenen. Daarnaast heeft een Islamitisch grafmonument vrijwel altijd een open stuk in het liggende gedeelte. Dit stuk kan gedeeltelijk open of helemaal open zijn zonder afdekplaat. Hier wordt voor gekozen omdat moslims geloven in de dag der wederopstanding. Het is daarom gebruikelijk om een open stuk te houden, zodat de ziel kan opvaren.

Hindu

Hindu grafstenen zijn vaak meer versierd, met beelden van goden en godinnen of andere symbolen die verwijzen naar de religieuze traditie.

Sikhs

Sikhs grafstenen zijn vaak vierkant, gemaakt van graniet en hebben de naam van de overledene, geboorte- en overlijdensdatum en een korte tekst in het Gurmukhi.

Religieuze traditie

Een religieuze grafsteen kan een belangrijk onderdeel zijn van het rouwproces voor nabestaanden. Het kan een plek zijn waar zij hun verdriet kunnen uiten en troost kunnen vinden in de wetenschap dat de overledene rust in een heilige omgeving. Bovendien kan het een manier zijn om de religieuze traditie en overtuiging van de overledene te eren en te herdenken. Het kan ook een plaats zijn waar nabestaanden komen om te bidden, te mediteren en te herinneren aan de overledene.

U heeft niet alleen de keuze uit verschillende stijlen voor grafmonumenten, maar ook uit diverse materialen.

Bekijk de materialen

Grafmonument kopen? Natuurlijk bij Hesselink

Iedereen is uniek en wij begrijpen dat als geen ander. Met onze deskundige medewerkers is alles te bespreken. Maak daarom direct een afspraak.

Maak een afspraak