Grafsteen materialen, welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende materialen mogelijk voor een grafmonument of urnmonument. Het gaat erom wat u mooi vindt en of uw overleden dierbare hier misschien specifieke wensen over had. De keuze voor het materiaal is één van de basisonderdelen van het monument. Het is bepalend voor de uitstraling. Koninklijke Hesselink vertelt u graag wat de mogelijkheden zijn voor grafsteen materialen.

Opties voor grafsteen materialen veranderen door de jaren

Waar grafstenen vroeger vooral werden gemaakt van marmer en kalksteen, worden er nu steeds meer verschillende materialen gebruikt. Het vele gebruik van marmer en kalksteen is te verklaren omdat dit makkelijk met de hand te bewerken is. Daarnaast was de beschikbaarheid veel beter dan bij de hardere steensoorten, die van verder weg moesten komen. Echter, vandaag de dag kunnen materialen, die harder zijn dan marmer, ook met een machine verwerkt worden. En dat maakt het gebruik van andere materiaalsoorten mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een monument van graniet, RVS, glas, brons en meer.

Grafmonument van natuursteen

De meeste monumenten worden gemaakt van natuursteen. Namelijk van graniet of marmer. Dit zijn heel duurzame en onderhoudsvrije materialen en dat maakt het geschikt voor het vervaardigen van gedenktekens. Natuursteen heeft een bijzondere uitstraling door de kleur en de structuur. Bovendien is iedere steensoort uniek. Met machines is natuursteen goed te bewerken. Dit maakt dat wij veel vormen grafstenen kunnen vervaardigen.

Bij de keuze voor een grafsteen of urnmonument kunt u kijken naar de kleur die u aanspreekt. Natuursteen is er in ontzettend veel kleuren. Zo vindt u bij ons 14 verschillende granietsoorten. Deze kleuren variëren van rood en wit tot groen, blauw en zwart. U bekijkt alle kleuren en soorten hier.

Grafmonumenten van RVS of cortenstaal

RVS en cortenstaal zijn staalsoorten die steeds vaker worden gebruikt voor het maken van graf- en urnmonumenten. RVS (roest vrij staal) en cortenstaal zijn geschikte materialen voor gedenktekens. Het zijn sterke materialen die goed bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden. RVS komt voor in verschillende kleuren en ziet er fraai en modern uit. Cortenstaal heeft door de roestbruine kleur een bijzondere maar warme uitstraling.

Glazen grafmonument of urnmonument

U kunt ook kiezen voor een monument van glas. Dit geeft een strakke uitstraling. Er zijn verschillende opties bij glas mogelijk. Het glas kan helder of gezandstraald zijn, en ook met tekst bewerkt worden. Bij een glazen gedenkmonument wordt meestal het staande gedeelte van glas gemaakt en het liggende gedeelte van steen.

Bronzen grafmonument

Ook brons wordt steeds vaker gebruikt voor monumenten. Vroeger werd dit met name gebruikt voor de grafdecoratie en belettering. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om een heel monument uit brons te halen. Het brons heeft een elegant en warm uiterlijk. Ook kunt u kiezen voor mooie bronzen letters of grafbeelden, bijvoorbeeld geplaatst op een monument van graniet.

Hulp bij het uitzoeken van een gedenkmonument of grafsteen materialen?

Een grafmonument of urnmonument kunt u zo persoonlijk maken als u zelf wilt. Hierin is ontzettend veel mogelijk. Ook is het mogelijk om uw eigen ontwerp te bespreken. Heeft u nog vragen over de mogelijkheden van grafsteen materialen? Of kunnen wij u helpen of adviseren bij het uitzoeken van een monument? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.