Een urn uitzoeken. Wat is er mogelijk?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om na hun overlijden gecremeerd te worden. Na de crematie van de overledene moeten er keuzes gemaakt worden over de asbestemming. Een voordeel van cremeren is dat (een deel van) de as van uw overleden dierbare bewaard kan worden. Dat kan in een fraaie urn die op een gewenste plaats kan worden gezet. Bijvoorbeeld op een plek in huis, in uw tuin, of op de begraafplaats in een urnentuin. Er is veel mogelijk bij een urn uitzoeken. Zo zijn er verschillende materialen en vormen waar u uit kunt kiezen. Wij vertellen u hier graag meer over!

Hoe kies ik een goede urn?

Door de as in een urn te bewaren kan de overledene door nabestaanden dichtbij gehouden worden. Zo is het ook na cremeren mogelijk om een mooie gedenkplek in te richten om een dierbare te herdenken. Hiervoor moet er een urn uitgekozen worden. Misschien had de overledene wensen voor een urn. Of wellicht heeft u zelf een voorkeur voor bepaalde materialen, kleuren of vormen. Daarnaast kunt u nadenken over de keuze voor een traditionele urn, een decoratieve urn, en of deze binnen of buiten komt te staan.

Welke materialen voor urnen zijn er?

Wij zetten voor u op een rijtje welke materialen er mogelijk zijn bij een urn uitzoeken. Zo kunt u onder andere kiezen voor een mooie urn van glas, metaal, hout, keramiek of natuursteen.

Glazen urnen

Een glazen urn heeft een fraaie uitstraling doordat er heldere kleuren gebruikt kunnen worden. Dit zorgt voor een mooi kleurenspel. Het voordeel van glazen urnen is dat ze geschikt zijn voor zowel binnen- als buitengebruik. De meeste glazen urnen zijn bedoeld voor een deel van de as en dienen dus niet als omhulsel voor de kunststoffen asbus.

Metalen urnen

De mogelijkheden van metalen materialen voor urnen is groot. U kunt denken aan hoogwaardige materialen zoals brons, glinsterend messing of zilverkleurig nikkel. Maar ook veel urnen worden gemaakt van staal. Urnen van metaal hebben een luxe en moderne uitstraling. Vaak met mooie kleuren of afgewerkt met decoraties. De metalen urnen kunnen binnen en buiten geplaatst worden. Echter, bij buitengebruik zal de urn wel verkleuren (oxideren).

Houten urnen

Houten urnen hebben een natuurlijke look doordat ze gemaakt worden van verschillende soorten hout. Omdat hout een natuurproduct is, is iedere urn uniek. Houten urnen kunnen binnen en buiten geplaatst worden. De houdbaarheid van een urn die buiten geplaatst wordt, hangt wel af van de houtsoort en de bodemgesteldheid.

Keramische urnen

Keramische urnen zijn er in diverse kleuren en vormen. Ze komen voor in veel verschillende designs en modellen en zien er soms zelfs uit als een heus kunstwerk. Een keramische urn wordt meestal gemaakt met een geglazuurd en glanzend oppervlak. Onze keramische urnen zijn voorzien van een laag die bij vochtige omstandigheden langzaam vervalt. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor een plaats binnen dan buiten.

Natuurstenen urnen

Natuursteen is een natuurproduct. Dat maakt dat iedere natuurstenen urn uniek is en er anders uitziet. Een urn van natuursteen is duurzaam en zeer geschikt voor binnen- en buitengebruik. Bovendien zijn deze er in verschillende soorten en vormen. Een voorbeeld van natuursteen is marmer. Een marmeren urn heeft een moderne uitstraling.

Een passende urn uitzoeken voor uw dierbare

Bij een urn kopen heeft u vele mogelijkheden. Heeft u een goede urn gekozen? Dan kunt u deze op een gewenste plek neerzetten. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de urn met de as te begraven. Op deze plek kan vervolgens een mooi urnmonument geplaatst worden om ook een plaats te creëren om de overledene te herdenken. Heeft u advies nodig bij de keuze voor een urn of urnmonument? Wij denken graag met u mee! Neemt u daarvoor gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.