Een gedenkplaats inrichten

U staat vaak stil bij het verlies van iemand die dicht bij u stond. Dan kan het helpen om een persoonlijke manier van gedenken te zoeken. Veel mensen vinden het fijn om na het overlijden van een dierbare en gedenkplaats in te richten. Een vaste plek om naartoe te gaan om de overledene te herdenken. Het inrichten van een gedenkplaats kan op verschillende plaatsen en manieren. Dit kan op de begraafplaats, in huis, in de tuin of op een favoriete plek van de overledene. Waar het om gaat, is dat het ook een plaats is waar u zich fijn bij voelt. Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Een plek op de begraafplaats

Een mogelijkheid voor het inrichten van een gedenkplek is op de begraafplaats. Dit kan zowel na een begrafenis als na crematie. Zo kunt u er na het begraven voor kiezen om een fraai grafmonument op het graf te laten plaatsen. Op het grafmonument staat meestal wat persoonlijke informatie over de overledene. Het grafmonument kunt u (deels) zelf samenstellen qua materiaal en vormgeving, en het eventueel voorzien van grafaccessoires.

Ook na een crematie kunt u uw geliefde op de begraafplaats gedenken. Meestal wordt de urn met de as van de overledene op een gedeelte van de begraafplaats begraven, waarna er een urnmonument of gedenksteen op kan worden geplaatst. Daarnaast kan de urn in de urnenkelder of urnentuin worden gezet.

Thuis een gedenkplaats inrichten

Het is ook mogelijk om thuis een plaats in te richten om een dierbare te herdenken. Als u ervoor kiest om dit in of om het huis te doen, moet u bepalen waar u dit wilt inrichten. Doet u dit vooral op een plek waar u dit fijn vindt: in de woonkamer, de slaapkamer, in de tuin of ergens anders. U kunt deze plek vormgeven en persoonlijk maken door het plaatsen van een foto, beeld, kaars of andere dierbare voorwerpen. Na crematie kunt u er ook voor kiezen om de urn erbij te plaatsen. Als u een plaats in de tuin kiest, houd dan rekening met weersinvloeden op de gedenkplaats.

Het inrichten van een persoonlijke gedenkplaats

Het gedenken van een overleden dierbare is niet altijd makkelijk. Wel kan het u steun bieden bij het rouwen en de verwerking van het verlies. Ook kunt u deze plaats zo persoonlijk maken als u wenst. Bijvoorbeeld met de keuze voor een grafmonument of urnmonument, en met passende grafaccessoires. Kunnen wij u helpen bij het uitzoeken van een monument? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.