Chinese grafmonumenten

Een Chinese uitvaart is vaak anders dan een Nederlandse. Zo hebben Chinezen andere overtuigingen over de dood. Ze geloven bijvoorbeeld dat de dood niet het einde is, maar dat iemand na zijn overlijden verdergaat als geest (na het leiden van een goed leven) of schim (als iemand niet goed was in zijn leven). En zo is de kleur van de rouw bij hen niet zwart, maar juist wit. Ook kennen Chinezen uiteenlopende tradities en gebruiken voor de uitvaart en het grafmonument. In veel gevallen gaat de voorkeur nog uit naar begraven, en een begrafenis lijkt haast wel een viering. Het is veel uitbundiger dan een Nederlandse begrafenis en er wordt soms vuurwerk bij het graf afgestoken. Na het begraven wordt er een passende Chinese grafsteen geplaatst. Tegenwoordig zijn er ook in Nederland enkele speciale Chinese begraafplaatsen. Regelmatig levert en plaatst Koninklijke Hesselink ook Chinese grafmonumenten en daarom vertellen wij u daar in dit blog graag meer over!

Hoe zien Chinese grafmonumenten eruit?

Net als de uitvaart kunnen Chinese grafmonumenten er uitbundig uitzien. In verschillende vormen en kleuren, en soms zelfs afgemaakt met bladgoud. Vaak geldt: hoe rijker de persoon is, hoe groter en extravaganter het grafmonument. Een Chinees graf straalt op die manier de status van de persoon en de familie uit.

De grafmonumenten worden veelal gemaakt van natuursteen. Bijvoorbeeld van steensoorten als graniet of marmer. Dit kan in neutrale kleuren, maar ook in andere passende kleuren zoals gepolijst rood en zwart. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een ander materiaal, en om het grafmonument persoonlijker te maken. Bij het personaliseren van een Chinees grafmonument kunt u denken aan grafbeelden in de vorm van typisch Chinese uitingen, zoals een Chinese tempel, een leeuw, een draak of een olifant. Deze grafbeelden worden met zorg uitgekozen om de juiste status en traditie van de overledene te laten zien. U kunt daarbij zelf decoraties, symbolen en accessoires kiezen die u wilt toevoegen aan het monument.

Chinese tekst op een grafsteen

Bovendien kunt u tekst op het monument laten plaatsen. Dit kan een eigen tekst zijn in het Chinese schrift, maar kan natuurlijk ook in het Nederlands. Voor het uitvoeren van de belettering controleren we samen met u of er geen fouten in de tekens zitten. Voor de tekst kunt u kiezen voor inwendige belettering of uitwendige belettering als reliëf. Dit kan in verschillende fraaie lettertypes en kleuren. Zo staan gouden letters mooi bij een Chinees grafmonument.

Wilt u een Chinese grafsteen uitzoeken?

U wilt uw overleden dierbare natuurlijk herdenken met een persoonlijk en uniek gedenkteken. Een monument dat past bij de persoon en zijn of haar identiteit. Daarover denken we graag met u mee! En ook over hoe we de Chinese identiteit en gebruiken het best kunnen laten terugkomen. Het is daarom mogelijk om samen met ons zelf een grafmonument samen te stellen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat het monument naar wens is en uw geliefde eer aan doet. Kunnen wij u hierbij helpen? Dat doen we graag! Neemt u hiervoor gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.