Even stil staan bij later…

Sommigen weten al heel snel wat ze later willen, voor een ander is het iets heel confronterend. Toch is het erg belangrijk voor je nabestaanden om duidelijk te hebben wat je later precies zou willen.

Begrafenis of crematie

Een van de allerbelangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen als je het hebt over je uitvaart. Wil je een begrafenis of wil je liever gecremeerd worden. Beide opties hebben een mooi verhaal, maar uiteindelijk past er maar één bij jou. Houd er rekening mee dat bij een begrafenis iets meer komt kijken. Zo moet je een graf uitzoeken en in sommige gevallen vooraf reserveren. Ook is het belangrijk om te bedenken of je in een familiegraf zou willen begraven worden of dat je liever alleen ligt. Voor je nabestaanden is het erg prettig om te weten wat jouw wensen zijn zodat zij makkelijk de uitvaart kunnen organiseren en zich daarna kunnen richten op het rouwen.

Het kan altijd dat je een keer een prachtig liedje hoort die je graag ook op je eigen uitvaart wilt horen, of dat je heel graag een bepaald soort bloemen zou willen. Het is dan erg belangrijk dat je deze dingen opschrijft voor je nabestaanden zodat zij ervoor kunnen zorgen dat jouw laatste wensen worden uitgevoerd.

Confronterend

Nadenken over later is zoals gezegd soms erg confronterend. Toch is het van belang dat je er wel mee bezig bent. Niets is vervelender dan je nabestaanden achter laten met een hoop rompslomp en uitzoekwerk. Mocht je het toch moeilijk vinden om alleen alles op papier te zetten, bespreek het dan eens met jouw uitvaartverzekeraar. Zij helpen je graag met het samenstellen van een passende uitvaart. Vergeet ook niet om na te denken over hoe het verder moet gaan na de uitvaart. Hoe lang wil je het graf aanhouden en moet er iemand aangesteld worden voor het grafonderhoud.