Grafstenen gemeente Doesburg

Grafstenen gemeente Doesburg

Bent u op zoek naar een mooie grafsteen en woont u in de gemeente Doesburg ? Dan bent u bij Koninklijke Hesselink B.V. aan het goede adres. Wij plaatsen al sinds het begin van ons bestaan grafstenen in de gemeente Doesburg waardoor we volledig op de hoogte zijn van de bestaande regelgeving.

Doesburg ontving stadsrechten in 1237, een jaar later dan het nabijgelegen Doetinchem. Door de strategische ligging aan de uitmonding van de Oude IJssel in de Gelderse IJssel, is Doesburg lange tijd een belangrijke vestingstad geweest. Doesburg was een van de vijf stemhebbende steden binnen de Staten van het kwartier Zutphen. Tevens had Doesburg een belangrijke economische en bestuurlijke functie als hoofdstad van het Richterambt van Doesburg. De Martinikerk met de 94 meter hoge toren getuigt nog van de toenmalige voorspoed. Door allerlei oorzaken, waaronder de verzanding van de Oude IJssel, nam de welvaart in Doesburg na de 15e eeuw af.

In de Tachtigjarige Oorlog maakte Doesburg veel krijgsgeweld mee, zoals in het jaar 1572, toen de stad bezet werd door Geuzen onder leiding van Bernard van Merode en Willem IV van den Bergh van de week vóór pinksteren tot oktober. De graaf van den Bergh had eerst toegang tot de stad gevraagd, en daarop had de magistraat enige afgevaardigden naar het Hof van Gelre gezonden hoe ze zich hierover moesten gedragen, maar eer het antwoord binnen was, hadden de Geuzen de stad al ingenomen en geplunderd.[2]

Vanaf 1586 kreeg Doesburg een vast garnizoen, gestationeerd in de Mauritskazerne (nu Mauritsveld). Op 31 juli 1606 trok de Spaanse veldheer Ambrogio Spinola op naar de stad om de Staatse veldheer Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, te misleiden, alsof hij Deventer wilde aanvallen, waarmee de IJssel werd bedreigd. Maurits trapte in de list en doorzag niet dat de beweging naar Doesburg een afleidingsmanoeuvre was; een Spaanse troepenmacht probeerde langs Almelo het Zwarte Water over te steken, maar werd verslagen in de Slag bij de Berkumerbrug. Op last van Maurits werden de Doesburger verdedigingswerken flink verbeterd en uitgebreid in de jaren 1606-1629.[3]

In 1672 werd Doesburg belegerd en veroverd door de Fransen; zij bezetten de stad tot 1674. Hierna kreeg Doesburg uitgebreide 17e-eeuwse vestingwerken naar ontwerp van Menno van Coehoorn, maar veranderde in een slaperig provinciaal vestingstadje en zou dat tot na de Tweede Wereldoorlog blijven. Dit had ook zijn voordelen, de historische binnenstad met zijn vele monumenten bleef goed bewaard. De stad werd daarom in 1974 als beschermd stadsgezicht aangewezen.

Begin Tweede Wereldoorlog werd Doesburg redelijk snel ingenomen door het Duitse leger. Over verzet in Doesburg is weinig terug te vinden. Op 20 april 1944 is de stad echter het toneel van een vuurgevecht tussen de Duitse Sicherheitsdienst en ondergrondse strijders van de KP-Aalten in en om de drogisterij van Philip Gastelaars aan de Koepoortstraat. Tijdens de schietpartij wordt de KP-commandant gedood en daarna worden uiteindelijk de andere drie mannen en ook gastheer Gastelaars gearresteerd. De knokploeg was onderweg naar Noord-Brabant om wapens op te halen, maar kreeg tijdens de heenreis steeds meer in de gaten dat hun Nederlandse chauffeur en contactman hen in een Duitse val liet lopen. Vandaar hun besluit om een pauze voor beraad in te lassen bij de “goede Nederlander” Philip Gastelaars in Doesburg. Voor de Doesburger liep het ook verkeerd af: hij werd een dag later op het terrein van de SS-opleidingsschool “Avegoor” bij Ellecom “op de vlucht doodgeschoten”.[4].

Na ongeveer 5 jaar bezetting werd Doesburg bevrijd, helaas hebben de Duitsers de Martinikerk, de Mauritskazerne, de watertoren en de molen opgeblazen.

Omdat Doesburg tot 1923 officieel een vestingstad was, was stadsuitbreiding niet mogelijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad snel uitgebreid. De toren van de Martinikerk was in 1945 opgeblazen, maar werd in de jaren 50 en 60 herbouwd. In de jaren 50 werd aan de oostelijke zijde van de stad de wijk Molenveld gebouwd. In de jaren zestig volgde de wijk De Ooi. Ten zuiden van de Oude IJssel volgden in de jaren 70 en 80 de wijk Beinum, recent is ten zuiden van Beinum de wijk Beinum-West gebouwd. Aan het begin van de 21e eeuw is aan de IJsselkade een nieuwe woonwijk verrezen van 44 woningen en 124 appartementen onder architectuur van de Italiaanse architect Adolfo Natalini. In 2007 is daar begonnen met de bouw van een hotel met appartementen.

Bron: Wikipedia

 

Over Koninklijke Hesselink

Koninklijke Hesselink BV heeft jarenlange ervaring op het gebied van grafmonumenten. Het bedrijf is vernoemd naar de grondlegger van het bedrijf, Marinus J. Hesselink. Na het verkrijgen van een Koninklijke onderscheiding in 2009 ging zij verder onder de naam Koninklijke Hesselink BV.

In 1908 ontstaan vanuit een werkplaats, volgt een uitbreiding in 1953 en sinds 1999 is het pand op industrieterrein de Mars in gebruik genomen. Vanuit hier wordt er dagelijks professioneel advies gegeven en is het mogelijk inspiratie op te doen in de in 2020 vernieuwde showroom.

Ons doel is het leveren van kwalitatief hoogwaardige producten tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Kernwaarden die bij ons altijd voorop staan zijn een ongedwongen houding, een bovengemiddelde kennis van onze producten en het handhaven van ambachtelijke bewerking van natuursteen. Niet te vergeten zijn de uitstekende garantieregelingen en ruime keus aan grafmonumenten.

Bekijk ons aanbod Neem contact op

Kwaliteit en service

Ondanks de verregaande mechanisatie blijft bij het vervaardigen van grafstenen het echte oude handwerk altijd een belangrijke plaats innemen binnen het bedrijf. Doordat wij beschikken over geschoolde vakmensen, die ook het handwerk nog voor 100% beheersen, kunnen opdrachten waar hamer en beitel aan te pas komen, perfect worden uitgevoerd.

Dat alleen het beste materiaal goed genoeg is luidt de vaste stelregel van Koninklijke Hesselink BV. Om verzekerd te zijn van de allerhoogste kwaliteit worden alle materialen door ons in de diverse steengroeven gecontroleerd op o.a. conditie en kleur.

Bekijk de showroom

Begraafplaatsen in Doesburg

Begraafplaats Doesburg
Rooms Katholieke begraafplaats Doesburg

Begraafplaats Doesburg

Algemene Begraafplaats Doesburg Doesburg heeft een algemene begraafplaats aan de Meipoortwal 10 . Deze stamt uit 1829. De ingang is een poortgebouw met een zware poort.De begraafplaats bestaat uit verschillende gedeeltes en op het voorste staan heel veel oude en monumentale graven . Dit gedeelte is zeker de moeite waard om eens te bezoeken vanwege de diversiteit aan grafstenen . Hier liggen hele oude Belgisch hardstenen grafstenen met handgehakte letters en bronzen letters .Hoe groter en uitbundiger deze grafstenen zijn hoe meer welgesteld de families waren . Het nieuwere gedeelte is achterop de begraafplaats in het lagere gedeelte . Op dit gedeelte zie je het tijdsverschil in de grafstenen terug . Vaak word hier met de verschillende kleuren natuursteen gewerkt en glas , cortanstaal , roestvrijstaal , hout , brons om het persoonlijk te maken . Koninklijke Hesselink komt hier al 110 jaar om samen met de nabestaanden persoonlijke grafstenen te ontwerpen en te plaatsen . Op de begraafplaats worden particuliere graven uitgegeven voor 20 jaar. Op het oude gedeelte kunnen deze graven van te voren gekocht worden. In het nieuwe gedeelte worden graven op volgorde van uitgifte en alleen voor directe begraving uitgegeven. Op de algemene begraafplaats zijn er ook urnengraven waar een urn kan worden bijgezet en een columbarium om urnen te plaatsen. Op de urn graven kan de familie een persoonlijke gedenksteen laten plaatsen . In het colombarium kan de tekst worden aangebracht zoals wenselijk is . Deze worden ook voor een periode van 20 jaar uitgegeven. Na afloop van het recht is het mogelijk dit steeds met een periode van 10 jaar te verlengen. De algemene begraafplaats heeft ook een strooiveld waar de as kan worden uitgestrooid .

Meipoortwal 10, 6981 DD Doesburg

Bezoek de website

Rooms Katholieke begraafplaats Doesburg

Rk Begraafplaats Doesburg De Rooms-katholieke begraafplaats is kort na de algemene begraafplaats aangelegd. In plaats van een poortgebouw bestaat de toegang tot deze begraafplaats uit twee hekpijlers met als bekroning een dekplaat met daarop siervazen. De graven op de begraafplaats zijn hoofdzakelijk uit de twintigste eeuw en later. Hierin is veel diversiteit te vinden qua vorm en grootte. In het midden van de centrale laan staat een beeld achter de graftombe waarin meerdere priesters begraven zijn. Hierachter staat het lijkenhuisje uit 1860.  Op deze begraafplaats zie je heel veel oude grafstenen van Belgisch hardsteen en beton omdat rond de jaren van de tweede oorlog dit de meest verkrijgbare materialen waren . in de jaren 70 en 80 zien we heel veel invloeden van andere natuursteen zoals zwart zweeds en rustenburg graniet en tot op heden de invloeden vanuit India met de moderne kleuren natuursteen . Deze worden vaak gecombineerd met roestvrij staal , glas , cortanstaal ,  hout en brons om het geheel persoonlijk te maken ter nagedachtenis . Op deze begraafplaats is ook ruimte voor verstrooing van as en urnstenen waar de urn bij of onder kan worden gezet . Koninklijke Hesselink natuursteen plaats en ontwerpt hier al vanaf 1908 de hoog kwalitatieve grafstenen en urnstenen tot volle tevredenheid van de nabestaanden .  

Kraakselaan 22 , 6981 HG Doesburg

Contactformulier

Contactformulier

Contactpersonen in de regio

Bent u niet in de gelegenheid om langs te komen in onze showrooms dan kunt u altijd contact opnemen met onze contactpersonen in de regio:

Apeldoorn
Daniël Veltmaat
055 5341089
Amsterdam
Kor Postma
020 7652470
Doetinchem
Daniël Veltmaat
0314 216610
Dokkum
Kor Postma
0519 235177
Zutphen
Hoofdkantoor, showroom en werkplaats
0575 546788
Sneek
Showroom
0515 416465
Apeldoorn
Daniël Veltmaat
055 5341089
Amsterdam
Kor Postma
020 7652470
Doetinchem
Daniël Veltmaat
0314 216610
Dokkum
Kor Postma
0519 235177
Zutphen
Hoofdkantoor, showroom en werkplaats
0575 546788
Sneek
Showroom
0515 416465