Verschil grafsteen, grafmonument, grafzerk, gedenksteen en gedenkteken

Wij krijgen vaak van onze klanten te horen dat ze niet meer het verschil weten tussen een grafsteen, een grafmonument of een gedenkteken. In de natuursteenbranche worden verschillende namen gebruikt en dit kan verwarring veroorzaken. Het laatste wat wij willen is dat nabestaanden verward worden een benaming. Hoog tijd om duidelijkheid te scheppen!

Betekenis grafsteen

Dit is de meest voorkomende benaming. De verticale steen van een graf wordt vaak een grafsteen genoemd. Een grafsteen is vaak gemaakt van (natuur)steen, maar tegenwoordig niet altijd. Vroeger werd een grafsteen wel altijd van steen gemaakt, daar komt ook de naam vandaan.

Betekenis grafmonument

De benaming grafmonument wordt gebruikt wanneer we spreken over het staande gedeelte in combinatie met het liggende gedeelte. Het staande gedeelte wordt ook wel de letterplaat genoemd. Het liggende gedeelte bedekt het graf en bestaat uit een dekplaat en een eventuele omranding.

Een grafmonument kan gemaakt worden van steen, maar ook bijvoorbeeld van glas, cortenstaal of RVS. Om die reden is de term grafsteen niet meer terecht. Er zijn immers meer materialen waar het grafmonument gemaakt van kan worden.

Betekenis grafzerk

Als we spreken over een grafzerk dan gaat het alleen over de liggende plaat die het graf bedekt. De letterplaat, oftewel het staande gedeelte is hier geen onderdeel van.

Betekenis gedenksteen

Een gedenksteen is een synoniem voor grafsteen. Hier wordt dus weer het woord grafsteen mee bedoelt!

Betekenis gedenkteken

Het woord gedenkteken gaat niet over het liggende of staande gedeelte en het is ook geen synoniem. Het woord gedenkteken is een overkoepelend term voor alle benamingen bij elkaar.

Wij hopen dat nu duidelijk is wat de verschillen zijn. Wat vooral erg belangrijk is, is dat een grafsteen over het staande gedeelte gaat en een grafzerk over het liggende gedeelte. Bij een grafmonument gaat het zowel om het staande gedeelte als het liggende gedeelte.