Hoe lang gaat een grafsteen of grafmonument mee?

Een grafsteen kan bij goed onderhoud jaren meegaan. Het is hierbij vooral belangrijk dat het grafmonument goed schoon wordt gehouden en dat verzakkingen tegen worden gegaan.

Een aantal tips voor het schoonmaken van de grafsteen:

  • Bij een grafsteen van gepolijst graniet mag u geen schuurspons gebruiken.
  • Bij een ruw gehakte natuursteen en een bewerkte natuursteen adviseren wij om wat groene zeep te gebruiken in combinatie met een schuursponsje.
  • Een oude grafsteen van marmer of Belgisch hardsteen is het best schoon te maken met chloor.

Een verzakking is soms onvermijdelijk, dit kan ontstaan door een onjuiste structuur van de grond of door erge regenval. Het verzakken van een graf is een natuurlijk proces, de grond klinkt namelijk in. Als het graf niet goed is gefundeerd terwijl dat op de begraafplaats wel hoort dan moet u in overleg met de steenhouwer.

Wat gebeurt er met de grafsteen als een graf wordt geruimd?

Een grafsteen wordt met zorg uitgekozen en kan veel beteken voor de nabestaanden. Wat gaat er met het monument gebeuren als de huurtermijn is afgelopen?

Het is altijd mogelijk om de termijn te verlengen, maar als u dat niet wenst wordt het graf geruimd. Via een brief wordt u hiervan op de hoogte gesteld en wordt u gevraagd wat er met het monument moet gebeuren. En dat is een erg lastige vraag.

Het is mogelijk om het monument, of delen van het monument mee te nemen naar huis. Maar als de steen 80 kilo weegt dan is dat erg lastig. Als u kiest om de steen niet mee te nemen dan wordt deze verwerkt tot puin en bijvoorbeeld gebruikt ter opvulling bij de aanleg van wegen.