Tips voor het schoonmaken van een grafsteen

Het schoonmaken van een grafsteen vereist enige kennis. U moet rekening houden met het materiaal, de accessoires en eventuele verzakkingen. Wij voorzien u graag van een paar tips om de grafsteen weer in haar oude glorie te herstellen.

Grafsteen van natuursteen

Bij een grafsteen van gepolijst graniet mag u geen schuurspons gebruiken. Dit zal resulteren in krassen. U kunt het best gebruik maken van een zachte spons of doek in combinatie met water.

Bij een ruw gehakte natuursteen en een bewerkte natuursteen adviseren wij om wat groene zeep te gebruiken in combinatie met een schuursponsje. Dit zorgt voor het beste resultaat. Gebruik de schuurspons echter niet op de inscripties en belettering.

Grafsteen van marmer of Belgisch hardsteen

Een oude grafsteen van marmer of Belgisch hardsteen is het best schoon te maken met chloor. Als de grafsteen echt vies is geven een borstel en zeep vaak te weinig resultaat.

Voordat u de steen schoonmaakt met chloor moet u de steen eerst goed spoelen en schrobben met een borstel. Zorg er wel voor dat dit een zachte borstel is! Laat het chloor 20 minuten intrekken en spoel de grafsteen af. Als de grafsteen niet schoon genoeg is dan moet u de behandeling herhalen. Laat het chloor 24 uur intrekken in plaats van 20 minuten.

Belletering opnieuw inschilderen

In bepaalde gevallen is het mogelijk om de grafsteen zelf opnieuw in te schilderen. Denk bijvoorbeeld aan een grafsteen met gezandstraalde letter of gegraveerde letters. Schilder alleen zelf de letters als u een vaste hand heeft en de juiste verf!

Wilt u het schilderen van de grafsteen uitbesteden of wilt u de restauratie door ons uit laten voeren? Neen dan contact met ons op.