Zelf een urnmonument of grafmonument onderhouden

Het graf van uw overleden dierbare kunt u markeren met een grafmonument. Of in geval van crematie met een urnmonument. Het is een mooie plek om naar terug te keren en om een gedenkplaats in te richten. Na verloop van tijd heeft het monument dan onderhoud nodig. Bijvoorbeeld wanneer er vlekken op komen of als er planten en dergelijke omheen groeien. Wij geven u daarom graag een aantal tips en informatie over het onderhouden van een grafmonument of urnmonument.

Een grafmonument of urnmonument schoonmaken

Het schoonmaken van een monument vereist de nodige kennis om te zorgen dat het materiaal netjes blijft. Monumenten worden in de basis veelal gemaakt van graniet of marmer. Graniet is een materiaal dat onderhoudsvriendelijk is, maar het dient toch op de juiste manier schoongemaakt te worden. De wijze en mate van onderhoud kan per steen- of materiaalsoort verschillen. In de meeste gevallen adviseren wij echter om niet te veel middelen te gebruiken, maar om zoveel mogelijk met water en een zachte spons, borsteltje of doek te werken. Een schuurspons kan namelijk krassen achterlaten op het graniet.

Los vuil, zoals takjes of zand, kunt u eenvoudig met een zachte borstel wegvegen. Is het monument erg vies geworden, bijvoorbeeld door groene aanslag, en krijgt u het er niet met alleen water af? Dan kunt u dit ook schoonmaken met een grafsteen en urnreiniger.

Planten rondom het monument weghalen

Het is belangrijk om de beplanting bij het graf- of urnmonument goed bij te houden. Planten die hoog om het monument groeien kunnen hier namelijk schade aan toebrengen. Grote en sterke wortels kunnen de fundering van het monument verdrukken en zo verzakking veroorzaken. Het beste is om beplanting zoveel mogelijk te beperken. Ook kunt u om het monument harken en schoffelen en eventueel – als de begraafplaats dit toelaat – zelf bloemen planten.

De belettering opnieuw inschilderen

Het kan zijn dat de belettering van het monument wat vervaagt of verkleurt. Verf kent een beperkte houdbaarheid en blijft in belettering tussen de 5 en 15 jaar zitten. Dit is afhankelijk van de situering op de begraafplaats, de weersinvloeden en of u zelf schoonmaakwerkzaamheden aan het monument uitvoert. Let hierbij goed op. De gestraalde, inwendige tekst kan vervagen als u dit (te vaak) met een borstel of doek schoonmaakt. Wilt u de belettering opnieuw laten inlakken? Dan kunnen wij dit uiteraard voor u verzorgen. Wenst u dit liever zelf te doen? Dan kunnen wij u goede tips geven om deze klus zelf te klaren.

Wilt u zelf een grafmonument onderhouden?

Heeft u nog vragen met betrekking tot onze tips voor het onderhouden van een grafmonument of urnmonument? Of wilt u een monument laten restaureren door Hesselink? Neemt u hiervoor gerust contact met ons op. Wij helpen en adviseren u hier graag bij.