Tekst op een grafsteen of urnmonument

Een grafsteen of urnmonument biedt een mooie herinnering aan een overleden dierbare. Tegenwoordig is er veel mogelijk om dit gedenkmonument persoonlijk te maken. Dit kunt u doen door te kiezen voor een bepaalde vorm of uitstraling, maar ook door de tekst op het monument. Voor deze belettering zijn diverse opties voor het plaatsen en de stijl van de teksten. Zo creëert u zelf een passend grafmonument of urnmonument. In dit blog vertellen wij u wat de mogelijkheden zijn voor tekst op een grafsteen of urnmonument.

De keuze voor de graftekst

Het begint met de keuze voor de tekst die u mooi vindt. Dit is het meest persoonlijke onderdeel van het monument. Vaak staat hier een aanheftekst, een middenstuk en personalia van de overledene. Als u de tekst heeft gekozen, kunt u het type belettering kiezen. Zo kunt u beginnen met het lettertype kiezen dat uw voorkeur heeft. Bijvoorbeeld een strakke, cursieve, vette of sierlijke letter. Ook is het mogelijk om uw eigen handschrift op de grafsteen te plaatsen. Dit maakt het nog persoonlijker.

Urnmonument of grafsteen graveren

Vroeger werd de tekst op een grafsteen of urnmonument in veel gevallen gegraveerd. Bij graveren wordt de tekst met een machine in de grafsteen gefreesd. De tekst kan ingekleurd worden met een kleur naar keuze. Hierbij is het ook mogelijk om verheven letters te creëren: de letters worden als het ware “uitgeprikt”, doordat de ruimte eromheen weggehakt wordt. Wel is het aantal lettertypen dat gegraveerd kan worden meer beperkt.

Tekst op een grafsteen stralen  

Tegenwoordig worden de grafsteen teksten vaak machinaal gestraald. Hierbij worden de letters op de steen met grote kracht uitgeblazen met zand of korrels. Dit is een inwendige belettering. Het voordeel van stralen is dat u uit veel lettertypen en kleuren kunt kiezen. De tekst wordt meestal ingekleurd met de gewenste kleur verf om een fraai contrast met de grafsteen te krijgen.

Urnmonument of grafsteen laseren

Het is ook mogelijk om het graf- of urnmonument te bewerken door middel van laseren. Dit wordt gedaan met een lasermachine en staat mooi op zwarte of donkere granietsoorten. Naast tekst kunt u ook prachtige fotogravures laten aanbrengen. Het voordeel van een lasergravure is dat dit heel gedetailleerd gemaakt kan worden. Zo komt de tekst of afbeelding goed tot zijn recht.

Letters van brons, RVS of aluminium

Naast graveren of stralen is ook uitwendige belettering van de grafsteen mogelijk. Dat kan door letters in bijvoorbeeld brons, RVS of aluminium op het monument te laten plaatsen. Deze materialen geven de grafsteen een moderne en luxe uitstraling. Er is veel mogelijk qua soorten, maten en lettertypen. Bovendien is dit een duurzame manier van beletteren, omdat de letters niet (snel) vergaan of vervagen.

Een tekstplaatje op de grafsteen of het urnmonument

Tot slot kunt u ervoor kiezen om de tekst op een tekstplaatje te laten zetten. Dat kan op een plaatje van brons of RVS, maar ook op glas. Een tekstplaatje is handig als u bijvoorbeeld veel tekst wilt plaatsen, omdat de letters dan kleiner gemaakt kunnen worden.

Positie van de tekst op het gedenkmonument

Het is belangrijk om goed te kijken welke positie de tekst op het monument krijgt. Samen met u kunnen we kijken hoe we de beschikbare ruimte het best kunnen benutten. Zo zorgen we dat het monument mooi in harmonie is. Natuurlijk samen met de rest van de grafsteen en eventuele grafaccessoires. Daarnaast kunt u rekening houden met de ruimte. Wellicht wilt u in de toekomst uw naaste op dezelfde grafsteen laten plaatsen. Het kan dan verstandig zijn om wat plek op de steen over te houden.

Hulp bij uw keuze voor grafsteen teksten

Wilt u tekst op een grafsteen of urnmonument van uw dierbare laten plaatsen? Hier zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Heeft u vragen of wensen die u persoonlijk met ons wilt bespreken? Wij helpen en adviseren u graag bij de keuze voor de belettering. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op, wij helpen u graag!