Gedenkteken uitzoeken na begraven of cremeren

Er komt veel kijken bij een overlijden. Zo moeten er verschillende keuzes gemaakt worden met betrekking tot de uitvaart. Bijvoorbeeld of iemand liever begraven of gecremeerd wil worden. Maar ook of er een monument geplaatst mag worden en vervolgens het gedenkteken uitzoeken; zoals een grafmonument of een urnmonument. Tegenwoordig kiezen veel mensen in Nederland, maar ook in de rest van Europa, ervoor om gecremeerd te worden. Dat kan diverse oorzaken hebben. We vertellen u meer over de verschillen en over de passende gedenktekens die hierbij gekozen kunnen worden.

Een grafmonument plaatsen na begraven

Bij begraven wordt de overledene in een kist in een graf gelegd. Dit is de laatste rustplaats. Na het begraven komt er altijd een grafmonument op het graf te staan. Begraven heeft enkele voordelen. Het biedt nabestaanden een gedenkplaats waar zij naartoe kunnen gaan om hun geliefde te herinneren. Bovendien is het mogelijk om de overledene te begraven bij of in de buurt van familie. Mooi is bovendien dat u het grafmonument zo persoonlijk kunt maken als u zelf wilt. Een uniek grafmonument kan de overledene die begraven ligt als het ware verbeelden en eer aandoen op de laatste rustplaats.

Gedenken na crematie met een urn of urnmonument

Bij een crematie worden de resten van de overledene verbrand. Hierbij blijft er as over waarbij er keuzes gemaakt moeten worden over de asbestemming. Steeds meer mensen kiezen voor crematie na hun overlijden. Dat komt doordat ook cremeren enkele voordelen kent. Over het algemeen is cremeren goedkoper dan begraven. Bovendien is er geen grafsteen die regelmatig onderhouden moet worden. Zo kan de as van de overledene juist dichtbij gehouden worden door de nabestaanden. In een urn die thuis of ergens anders gezet kan worden. De as kan verdeeld worden over meerdere personen, maar ook verwerkt worden in persoonlijke objecten, zoals een assierraad. Ook kan ervoor gekozen worden om de as te begraven. Hier kan een mooi urnmonument geplaatst worden om ook een plaats te creëren om de overledene te herdenken.

Een passend gedenkteken uitzoeken voor uw dierbare

De keuze voor een passend gedenkmonument is niet altijd even makkelijk. Het kan emotioneel zijn en er komt veel bij kijken. Heeft u hulp nodig bij het uitzoeken van een persoonlijk grafmonument of een urn(monument)? Wij denken graag met u mee! Neemt u daarvoor gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.