Alles over Islamitische grafmonumenten

Een grafmonument markeert de plaats waar een overledene begraven is. Voor nabestaanden is dit vaak een plek om een geliefde te herdenken. Hoe dit begraven gebeurt en hoe het gedenkmonument eruitziet, kan verschillen per religie. Daarnaast is er ook een speciale begraafplaats die hierbij hoort. Een mooi voorbeeld is het Islamitische geloof. In dit blog vertellen we je alles over begraven binnen de Islam en Islamitische grafmonumenten.

Begraven binnen het Islamitische geloof

Wat is er anders aan een Islamitische begraafplaats? Eeuwige grafrust is een belangrijke traditie bij een Islamitische begrafenis. Ook in Nederland vinden we steeds meer begraafplaatsen voor moslims. Daarnaast hebben veel begraafplaatsen in Nederland een apart Islamitisch gedeelte ingericht. Hier wordt de eeuwige grafrust gegarandeerd. Dit maakt het mogelijk voor moslims om hun overleden dierbare in Nederland te begraven volgens het Islamitische geloof. Een waardig afscheid en een rustplaats die past bij de religie. Bovendien is het zo dat alle graven op een Islamitische begraafplaats dezelfde kant op liggen, namelijk gericht naar Mekka.

Hoe zien Islamitische grafmonumenten eruit?

Grafstenen voor moslims zien er vaak sober en eenvoudig uit. En met weinig decoraties of ornamenten. Door de eenvoud is iedereen gelijk. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de status en rang van de overledenen.

Daarnaast heeft een Islamitisch grafmonument vrijwel altijd een open stuk in het liggende gedeelte. Dit stuk kan gedeeltelijk open of helemaal open zijn zonder afdekplaat. Hier wordt voor gekozen omdat moslims geloven in de dag der wederopstanding. Het is daarom gebruikelijk om een open stuk te houden, zodat de ziel kan opvaren.

Een Islamitische grafsteen uitzoeken

Alle grafmonumenten zijn aan te passen aan de religie, in dit geval aan de Islam. Bijvoorbeeld door keuzes te maken voor de vorm, de uitstraling, het materiaal en de tekst.

Ondanks dat het in de Islam gebruikelijk is om een sobere grafsteen te plaatsen, wordt er tegenwoordig wel vaker van die norm afgeweken. Iedere moslim heeft immers zijn eigen gebruiken en kan die combineren met de Islamitische voorschriften. Daarom kunt u zelf kiezen voor de gewenste vorm en kleur van de grafsteen.

Daarnaast kunt u een mooie tekst op de grafsteen laten plaatsen. Bijvoorbeeld in het Arabisch, Turks of Farsi. Zo kunt u kiezen voor een persoonlijke tekst die u zelf aanlevert. Voor het graveren van de tekst wordt deze tekst goed met u doorgenomen, zodat er geen onjuistheden op komen te staan.

Zoekt u een Islamitisch grafmonument?

Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen cultuur en wensen. En daar hoort ook een passend grafmonument bij. Bij Hesselink kunt u daarom ook een grafsteen zelf ontwerpen. Dan kiest u bijvoorbeeld zelf het materiaal, de vorm en stijl, tekst en eventuele decoraties. Zo kunt u het grafmonument zo persoonlijk maken als u wenst. Kunnen wij u helpen bij het uitzoeken van een moslim grafmonument? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.